top of page

Stappen van de GO! methode

In GO! Noord Nederland werken de Rijksoverheid, GGD’en, hogescholen, gemeenten en veiligheidsregio’s samen aan het verbeteren van de gezonde leefomgeving. Zij doen dit samen met en voor de inwoners van Groningen, Fryslân en Drenthe. De GO! methode is een werkwijze om stapsgewijs samen met inwoners de leefomgeving in kaart te brengen en te onderzoeken hoe deze succesvol gezonder te maken is. GO! biedt daarvoor concrete keuzemogelijkheden, om de leefomgeving lokaal gezonder  in te richten. De lokale karakteristieken van het dorp zijn daarbij leidend.

GO!Noord zandloper_BG-01.png

Filmpje startbijeenkomst

GO! NN - ondertiteld
Video afspelen

Een gezonde  leefomgeving (GO) samen met inwoners stapsgewijs vormgeven:

Stap 1:

Maak een overzicht van de belangrijkste thema’s en maatschappelijke ontwikkelingen in de leefomgeving en de gezondheid. Een regionale kennisagenda over gezondheid en leefomgeving in de plattelandsgemeenten van de noordelijke provincies. Op basis van gegevens van o.a. de provincie, GGD en gemeente.

kaart_populatie_zonder_engels.png

Kaartje bevolkingsdichtheid Noordelijke Provincies

Inwoners per km2

Stap 2:

Verzamel dorpsgegevens over bevolking &woningbouw, gezondheid &leefstijl, actief &sociaal, veilig & schoon, voorzieningen &inrichting, groen & milieu. Een dorpsprofiel op basis van statistieken en andere bronnen met lokale informatie.

dorpsprofiel.png

Stap 3:

Ga in gesprek met bewoners over lokale kansen/bedreigingen: welke plekken en routes in het dorp zijn belangrijk en worden nu al graag gebruikt. Waar liggen de kansen voor verbetering. Via een dialoog met lokale stakeholders op basis van een dorpsplattegrond en het dorpsprofiel.

noordhorn (1).jpg

Stap 4:

Maak een GO! overzicht van keuzemogelijkheden: welke verschillende combinaties van maatregelen kunnen de leefomgeving van het dorp gezonder inrichten. Via beoordeling door experts van GO! partners op basis van input door bewoners.

Zie hier ter inspiratie het GO! MaatregelenMenu en de GO MaatregelenMenu handleiding.

  

 

Stap 5:

Keuze en invoering integrale maatregelen in een dorp. Op basis van een beslissing door de gemeente in samenspraak met de bewoners.

 

 

 

Stap 6:

Meten van het effect op gezondheid: bevorderen de maatregelen gezondheid, voor wie en op welke termijn? Via monitoring en evaluatie.

speedometer-1063350_1280.png
Portfolio

Bekijk ons portfolio met voorlopige resultaten op de website van ZonMw. Hier vind je ook de ZonMw digitale projectcatalogus.

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over GO! Utrecht.

bottom of page